Rummet er igen blevet et varmt sikkerhedspolitisk emne

U.S. Space Force – rummet har igen fået massiv interesse i stormagtspolitik, men hvor er NATO som organisation?

Mange grinte af Trumps retorik, da han tidligere omtalte “Space Force”, men rummet er et meget vigtigt sikkerhedspolitisk område for det moderne samfund.

Det er et område, man skal tage alvorligt, og nu begynder USA for alvor at investere i det.

Kapaciteter i rummet, såsom kommunikation, er afgørende for vores samfund i dag, og det er derfor, at rumkapløbet blandt stormagterne igen er eksploderet.

Dette har blandt andet medført en stigende militarisering i rummet samt investeringer i nye teknologier.

Kina og Ruslands stigende investeringer i rummet medførte, at USA oprettede “Space Force” afdelingen under Flyvevåbnet. På denne måde har USA strømlinet deres styring af kapaciteter i rummet.

Eksempelvis vil USA tilbage til Månen i 2024 – formålet med projektet er “… at bygge en station, som skal være i kredsløb rundt om månen. Denne station skal agere base for astronauter, som skal transportere sig frem og tilbage mellem stationen og Månen på deres ekspedition. Tanken er, at dette skal fungere som mellemstation for fremtidige missioner til Mars.”

Med rummets stigende betydning for også sikkerhedspolitiske forhold på Jorden, kan man med rette spørge, hvordan dette stiller NATO i fremtiden? Man skal her huske på, at NATO som organisation slet ikke var(/er) klar på cyberområdet anno 21.århundrede.

Rummet kan være et område, hvor de europæiske NATO lande kan øge deres investeringer, således at Europa i større grad følger med udviklingen af rummet som et vigtigt sikkerhedspolitisk område.

Læs mere om emnet på Kongressen.com.

Foto: Hentet fra Kongressen.com – “Grafik fra Patrick Shanahans oplæg ved 35th Space Symposium in Colorado i april 2019”.

Tilføj kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist på siden. De krævede felter er markeret med *