Organisation i Danmark sender hjælp til ukrainere

Mens spændingerne stiger i det østeuropæiske land, arbejder en gruppe mennesker på at skaffe humanitær hjælp.

Skrevet af Sofia Orup Kristensen, studerende og sikkerhedspolitisk analytiker.

Verdens øjne hviler på den tiltagende konflikt mellem Rusland og Ukraine. Men samtidigt med, at Ukraine bakser med truslen fra sin store nabo, døjer landet også med en af Europas dårligste økonomier.

På den baggrund har Folk og Sikkerhed valgt at fokusere på den humanitære side af konflikten, og de mennesker der oplever den. Vi har interviewet ukraineren Roman Boichuk, der er formand for den humanitære organisation Bevar Ukraine. Han er bosiddende i Danmark og fortæller her om organisationens arbejde med at levere forsyninger til Ukraine, og om den almene ukrainer der lever side om side med konflikten.

 

Kan du fortælle en smule om din organisation? Hvordan er den organiseret? Og hvorfor opererer I fra Danmark og ikke Ukraine?

– Vores organisation har til formål at hjælpe ukrainske mennesker i nød. Organisationen er opbygget på samme måde som en almindelig dansk forening. Den er skabt i Danmark, da vores forsyninger består af donationer fra Danmark, og værdien af disse donationer overstiger klart de økonomiske omkostninger, det kræver at fragte forsyningerne til Ukraine.

 

Du og din organisation sender primært forsyninger til skoler og hospitaler i Ukraine fra Danmark. Hvorfor er det nødvendigt? Og hvorfor det lige er skoler og hospitaler, der modtager forsyningerne?

– Grunden til at vi sender forsyninger til Ukraine, er at Ukraines økonomi er yderst dårlig. Modtagerne af disse forsyninger er statslige institutioner som skoler, hospitaler og plejehjem. Deres inventar og udstyr er meget nedslidt, da den ukrainske stat ikke er i stand til at bistå dem økonomisk. Det er derfor dem, der har mest brug for forsyningerne og økonomisk hjælp, så de kan renovere inventaret og udstyret.

 

Og bliver disse forsyninger sendt til hele landet eller kun dele af det?

– De bliver sendt til hele landet, da der ikke er nogle dele af landet, der er undtaget af den dårlige økonomi.

 

Arbejder I sammen med andre lande end Danmark for at samle forsyninger til det ukrainske folk? 

– Vi samarbejder med en organisation ved navn Ukrainian World Congress. Det er en international, ikke-statslig organisation, der repræsenterer over 20 millioner ukrainere både i og uden for Ukraine. Dog samarbejder vi endnu ikke med andre lande end Danmark, men vi arbejder på det.

 

Hvordan er hjælpen fra Danmark i forhold til vores størrelse?

– I forhold til Danmarks størrelse så har landets bidrag været enormt. Det er en meget stor hjælp.

 

Sender I stadigvæk forsyninger, nu hvor spændingerne og frygten for en eskalerende konflikt stiger?

– Ja, det gør vi. Der bliver sendt cirka 13 lastbiler afsted om året. Krigen er stadigvæk ikke slut, så det er vigtigere end nogensinde før, at vi får sendt nødhjælp og forsyninger afsted til Ukraine.  

 

Hvis Rusland invaderer Ukraine, hvordan vil det påvirke jeres humanitære indsats?

– Vi har faktisk en arbejdsgruppe, der lige nu arbejder med forskellige scenarier til, hvordan vi kan få sendt forsyninger afsted, hvis Rusland invaderer Ukraine. Det vil betyde meget mere arbejde for organisationen, da forsyningerne skal afsted uanset hvad.  

 

 

Jeg har hørt ukrainere forklare til medierne, at konflikten mellem Ukraine og Rusland rent faktisk er en krig. Er det udtryk korrekt? Og hvis ja, hvorfor?

– Det er korrekt ja. Krigen blev startet af Rusland, da de annekterede Krim i 2014. De har siden da sendt russiske soldater ind på ukrainsk territorium og beskudt ukrainere fra den russiske side af grænsen. Det er Rusland, der planlægger krigen, og der er i Ukraine også blevet observeret specifik militær teknik, som kun bliver brugt i Rusland. Det beviser en gang til, at Rusland forsyner separatisterne med våben. Så det er dem, der er den aggressive part i denne krig.

 

Hvordan opfatter de almindelige mennesker i Ukraine konflikten mellem dem og Rusland? 

– De almindelige ukrainere er udmærket klar over, at Rusland forsøger at destabilisere Ukraine. Der bliver ikke kun brugt konventionelle militære midler. Vi har også observeret flere cyberangreb, hvor den eneste mulige afsender er Rusland.

 

Og hvorfor mener du, at krisen er relevant for almindelige danskere?

– Det er den, fordi Ukraine er Vestens skjold mod Rusland. Og hvis ikke vi står sammen mod en stormagt, så kan små lande, som Danmark, ende med også at blive trukket ind i krigen.

 

Fordi konflikten er centreret omkring den østlige del af Ukraine og Krim, er det så kun folk i den region, der er direkte påvirket af konflikten? 

– Ja, det er primært dem, som bor i den region, der er påvirket af konflikten.

 

Hvordan er de påvirket?

– Jeg har snakket med en kollega, som kommer fra det krigsramte område, og han fortalte mig, at firmaerne har svært ved at komme af med deres varer, fordi der er en grænse til det besatte territorium. Derudover er der også mange ledige, da mange beslutter sig for at flytte væk og finde job et andet sted. Det påvirker også infrastrukturen, da der så ikke kommer penge i skat til at vedligeholde veje og andre dele af infrastrukturen.

 

Hvis du, på vegne af det ukrainske folk, kan sige én ting til Vesten, hvad vil det så være?

 – Jeg vil opfordre Vesten til at støtte Ukraine både militært og humanitært. Derudover bør I ikke bytte retfærdighed for billig naturgas.