Kidnappet georgisk statsborger død i russiske FSB agenters varetægt

Kidnappet georgisk statsborger død i russiske FSB agenters varetægt

Folk & sikkerhed skrev tidligere i år om de daglige russiske aggressioner i de besatte regioner af Georgien, som i dag dækker 20 procent af Georgiens internationalt anerkendte territorium.

Her er det især kidnapning af georgiske statsborgere i de russisk besatte grænseområder, som bliver brugt til at skabe frygt og terrorisere befolkningen.

Under et interview i april i år med den georgiske ambassadør i Danmark, Gigi Gigiadze, blev Folk & Sikkerhed oplyst om endnu en kidnapning. Desværre førte denne kidnapning til den 29-årig georgiske statsborger, Irakli Kvaratskhelia’s død.

Kvaratskhelia døde under russiske FSB agenters varetægt i en militærbase i et russisk besat område, og er den fjerde georgiske statsborgere, der siden 2014 er blevet erklæret død under russiske besættelsesstyrkers varetægt.

Fra russisk side hævdes der, at Kvaratskhelia begik selvmord blot 50 minutter efter hans ulovlige tilfangetagelse den 10. marts 2019. Dog skulle der gå hele to dage før de russiske besættelsesstyrker kontaktede EU Monitering Mission og gjorde dem opmærksom på situationen.

En georgisk undersøgelse af Irakli Kvaratskhelia’s død er iværksat, men dog er der ikke endnu ikke frigivet en endelig rapport.

Selvom Georgiens suverænitet fortsat bliver krænket af de russiske besættelsesstyrker, er det et meget passivt internationalt samfund vi ser.

EU har fordømt kidnapningen, der resulterede i Irakli Kvaratskhelia’s død, men egentlige sanktioner er det ikke blevet til. EU’s sanktioner mod Rusland skyldes hovedsagligt den russiske aggression mod ukrainsk suverænitet.

Læs også artiklen “Krigen som verden har glemt – Georgien, NATO og Rusland”.

Folk & Sikkerhed har henvendt sig til det danske konsulat i Georgien for yderligere oplysninger, men det har på nuværende tidspunkt ikke været muligt at få en kommentar.

Foto: Polina Sirotina.

Skrevet af: Folk & Sikkerhed.

Tilføj kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist på siden. De krævede felter er markeret med *