Energi som sikkerhedspolitiskværktøj – En ny verden forude

Energi som sikkerhedspolitiskværktøj – En ny verden forude

Ny energimetode kommer til at ændre verden – i 2035 vil 10% af Stockholms samlede varmeforbrug komme fra datacentre.

“Energi og ressourcer” er et sikkerhedspolitisk emne, som ikke i tilstrækkelig grad diskuteres som et særskilt emne.
Emnet har altid haft en central rolle/betydning i – særligt stormagters – udenrigspolitik.
Dog ser man i stigende grad en udvikling inden for nye former af energi som øger de enkelte landes muligheder for brug af energikilder i eget land, og dermed mindskes behovet af energi fra andre lande. Dette kan for fremtiden medvirke til at reducere betydningen af “energi” som sikkerhedspolitisk værktøj.

I det seneste nummer af “360 Grader – Verden i Udvikling” udsendt af Udenrigsministeriet kan man læse om en ny form for energimetode, der vurderes til at ændre verden. Det drejer sig som nævnt om at datacentre i fremtiden kommer til at opvarme byer over hele verden.

“Hver gang vi bruger internettet, lagres der store mængder af data på servere i nationale datacentre.
Disse servere skal nedkøles, og i Stockholm har projektet Stockholm City Parks fundet en metode, der kan udnytte den overskydende varme, som dannes i nedkølingsprocessen, til at opvarme byens boliger med grøn energi. Det kolde vand, som løber gennem rørene i datacentret for at nedkøle serverne, opvarmes løbende af de varme servere.
Herefter føres det varme vand ud fra datacentrene gennem byens varmerør til lejligheder, huse og kontorer i byen.
Svenskerne regner med at generere nok varme fra datacentrene til at opvarme 2.500 boliger i løbet af 2018 – og ti procent af Stockholms varme behov inden 2035.
Med et stigende antal datacentre på verdensplan vil ideen potentielt kunne bidrage til en mere miljøvenlig opvarmning af huse på hele kloden.”

Nytænkning inden for energikilder er eksploderet i det 21. århundrede, og der er ingen tvivl om, at dette blot er begyndelsen på en verden, som vi endnu ikke kender.

Tilføj kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist på siden. De krævede felter er markeret med *