Det nordiske forsvarssamarbejde, NORDEFCO, har fået nyt liv

Det nordiske forsvarssamarbejde i NORDEFCO skal styrkes – den ændrede sikkerhedspolitiske situation har betydning for truslerne mod Danmark og herunder for Forsvarets opbygning og opgaver.

Hvis man ser på Finland, så deler Finland og Rusland en lang grænse, en blodig historie og de har et anspændt forhold, men Finland har stadig betænkeligheder ved NATO-medlemskab.
Også selvom samarbejdet mellem Finland og NATO i dag er så tæt, at Finland nærmest har et “uofficielt” medlemskab.

Finland vil nemlig ikke provokere Rusland og det er forståeligt, men Finlands bekymringer for Rusland åbner for en debat om nødvendigheden af et øget nordisk forsvarssamarbejde i NORDEFCO.

Læs en spændende artikel om Finland og et eventuelt medlemskab af NATO.

De værnepligtige er (igen) en trend:
Den finske hær har et stort fokus på værnepligtige, og de er dygtige til at bruge dem. Eksempelvis er de værnepligtige i Finland så godt uddannet, at deres morterpersonel træner britiske styrker.
Finland har i dag det man kalder for et invasionsforsvar med 280.000 aktive reservister og i alt 900.000, der kan indkaldes ved krise.
Danmark har et ekspeditionsforsvar bestående af mindre styrker som er fastansat, og hvor værnepligten er reduceret til hvervning til stående styrke. Selvom det nye danske lovforslag fra i år lægger op til brugen af værnepligtige i Danmark igen, bliver dette reelt set forhindret af forsvarsforliget.
Norge og Sverige har igen fået øjnene op for værnepligten, og har investeret massivt på området.

NORDEFCO – fordi verden har ændret sig:
NATO er den vigtigste brik for dansk og europæisk sikkerhed. Men det ændrede og aktuelle trusselsbillede i den nordiske region kalder også på et styrket nordisk forsvarssamarbejde i Norden.
Danmark bør øge sine aktiviteter i NORDEFCO, da NORDEFCO blandt andet er mindre bureaukratisk end NATO og dermed kan sikkerhedspolitiske beslutninger for vores eget nærområde tages hurtigere.

I 2020 overtager Danmark formandskabet for NORDEFCO.

Tilføj kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist på siden. De krævede felter er markeret med *