Debatindlæg: Vender fodnotepolitikken tilbage?

Debatindlæg: Vender fodnotepolitikken tilbage?

Marcus Knuth (V) er bekymret for, at Danmark er på vej tilbage til 1980’ernes fodnotepolitik, og han savner dansk og europæisk lederskab i forhold til krisen i Syrien.

Nedenfor er et indlæg fra Marcus Knuth om situationen i Syrien. Følg debatten på Facebook.

“I dag (09.10.19, red.) skal jeg til møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor jeg som næstformand er hasteindkaldt for at diskutere USA’s mulige tilbagetrækning fra det nordøstlige Syrien.

Jeg frygter desværre, at Danmark ligger, som vi har redt. Danmark og andre europæiske lande burde nemlig have taget et langt større ansvar for at bistå vores allierede i at stabilisere de dele af Syrien, hvor Islamisk Stat er blevet nedkæmpet.

Det ansvar har vi primært overladt til USA med hjælp fra britiske og franske soldater. Sammen har de støttet de kurdiskledede Syriske Demokratiske Styrker i at fastholde og genopbygge området, så Islamisk Stats terrorregime ikke igen vinder frem.

Faktisk kan jeg godt forstå, at USA ikke agter at blive i området i al evighed, når flere europæiske lande ikke selv bidrager. Syrien er vores baghave, det er os der er presset af terrortrusler og af massive flygtningestrømme. Det er os, der bør tage mere ansvar.

Hvad blev der af det danske mod? Hvorfor bidrog vi ikke denne gang, som vi plejer, når vores allierede har brug for hjælp? Danmark har en stolt tradition om at være det lille land der går forrest, og som dermed inspirerer andre og større europæiske lande til at følge trop. Vi er små, men vi kan gøre en stor forskel.

Jo, i sommer annoncerede Mette Frederiksen at ville sende et lægehold til Syrien, men enhver kunne se, at det var soldater, der var brug for. Jeg frygter, at vores nye røde regering er på vej tilbage mod en fodnotepolitik som den i 1980’erne, hvor vi gerne vil være del af et større forsvarsfællesskab – dog uden selv at løfte vores del af ansvaret.

Et sådant politisk skifte kan blive farligt, ikke bare for Danmark, men for hele Vestens sikkerhed. For selvom Danmark blot er et lille land, så er der mange andre lande, der ser op til os. Det gælder, når vi går forrest i kampen for fred og frihed. Men det gælder desværre også, når vi vælger ikke at tage ansvar.

Hvad sker der nu i Syrien? Tilbage i 2014 arbejdede jeg selv ved grænsen til Syrien som udsending for det danske udenrigsministerium. Og hvis der er en ting, jeg har lært, så er det, at et lovløst magtvakuum i Mellemøsten er katastrofalt risikofyldt. Det udvikler sig nemt til en ægte grobund for ekstremisme og islamisme. Det har vi senest oplevet i Syrien og Irak – for ikke at nævne Afghanistan, efter USA trak sig tilbage i 1989.

Lad os håbe, at vi ikke lader det ske en gang til.”

Tilføj kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist på siden. De krævede felter er markeret med *