DE EUROPÆISKE PREPPERE – et fænomen i hastig vækst

DE EUROPÆISKE PREPPERE – et fænomen i hastig vækst

Et stigende antal borgere i Europa forbereder sig på katastrofer eller krig – alt fra små hændelser såsom strømafbrydelser til større nationale kriser.

I USA kalder man dem for ”preppere”, og der findes ca. 4 mio. af dem bare i USA.

Tidligere har preppere haft et ry for at være paranoide, men i dag ser man, at helt normale familier forbereder sig på en katastrofe. For mange handler det om at have trygheden så nær som muligt.

Det øgede antal af europæiske preppere skal ses ved den nuværende sikkerhedspolitiske situation i verden, som har skabt bekymring blandt en stigende del af den europæiske befolkning. Eksempelvis i Polen, Ukraine, Finland, Sverige og på Balkan.

Det er særligt Ruslands aggressive adfærd, som ligger til grund for denne bekymring.

”Vi har haft fred så længe, at vi ikke helt forstår, hvordan det er at være i krig.” – svensk borger.

I 2018 afholdte Rusland en meget stor militærøvelse med 300.000 soldater. Øvelsen blev afholdt tæt på Sverige, og det er en af årsagerne til den øgede bekymring i Sverige.

For svenskere, som forbereder sig på en katastrofe eller krig, handler det netop ikke om, at man ”venter” på, at der kommer en katastrofe eller krig.
Det handler om, at man føler sig forberedt til at håndtere noget, som kan påvirke ens tryghed. Nogle preppere ser det som en forsikring – det er rart at have, men man håber aldrig, man kommer til at bruge den.

I den svenske by Västerås ligger Mariaberget, som er en bunker med plads til 3.500 mennesker, har et areal svarende til to fodboldbaner og ligger ca. 30 meter under jorden. Der er også en skole og en gymnastiksal i bunkeren.

Ved alarm er det først til mølle princippet.

Västerås har i alt 1.154 beskyttelsesrum.

Hvor mange beskyttelsesrum har din by? Og ved du, hvor ligger de?

I Sverige spørger et stigende antal mennesker de lokale myndigheder om lokationen af deres nærmeste beskyttelsesrum. Interessen skyldes udviklingen af den sikkerhedspolitiske situation.

Bunkeren i Mariaberget blev bygget i 1952-58 på grund af den kolde krig. Den kolde krig mellem USA og Rusland er slut, men de nuværende spændinger i den sikkerhedspolitiske situation har fået den svenske regering til at agere som en form for statslige ”preppere”. Blandt andet har den svenske forsvarskommission anbefalet regeringen at bruge 325 mio. svenske kroner hvert år i fem år på at klargøre Sveriges bunkere.

Sverige har i alt 65.000 bunkere og beskyttelsesrum, og det svarer til, at man kan beskytte 7 ud af 10 svenskere, hvis det bliver nødvendigt.

Sverige er ikke medlem af NATO.

Ved du, hvad du skal gøre i en krisesituation?

Hvert år den 1. maj testes Danmarks sirenevarslingssystem.

Her kan du læse mere om, hvad du skal gøre, hvis sirener lyder: https://brs.dk/beredskab/…/sirenevarsling/Pages/default.aspx

Tilføj kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist på siden. De krævede felter er markeret med *