Danmark bør nytænke sit engagement i Mellemøsten, Nordafrika og Sahel

Danmark bør nytænke sit engagement i Mellemøsten, Nordafrika og Sahel

Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) har udgivet en rapport om Danmarks engagement i Mellemøsten og Nordafrika. Rapporten er på engelsk, og du kan læse den HER.

DIIS beskriver:

“Det kan være fristende for danske politikere at lukke øjnene for situationen i Mellemøsten, Nordafrika og Sahel, hvor sikkerheden og stabiliteten til stadighed forringes. Risikoen for transnational jihadisme og migration fra disse regioner vil dog formentlig tvinge danske og europæiske ledere til at engagere sig i området i de kommende årtier.

I Mellemøsten og Nordafrika står Danmark over for svære strategiske valg. USA har siden angrebet 11. september 2001 været ledestjernen for Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik i regionen. Med Donald Trump ved roret clasher den amerikanske position imidlertid i stigende grad med den europæiske. DIIS forskning anbefaler, at Danmark håndterer denne nye situation ved at øge sit udenrigspolitiske samarbejde med de europæiske lande.

I Sahel har Danmark fordelen af at være et lille Skandinavisk land med et solidt fodaftryk, når det kommer til udviklingshjælp og sikkerhed. Det skaber nye muligheder for Danmark ifølge DIIS forskning. Danmark bør bruge sin position til at arbejde for et stabilt Sahel ved at tilskynde udenrigs- og sikkerhedspolitisk samarbejde mellem de regionale og eksterne aktører i området – særligt Nordafrikanske- og Europæiske magter og regeringerne i Sahel.”

Se eller gense konferencen “New trends in power and politics in the Middle East and North Africa” fra tidligere i år som blev afholdt i Eigtved Pakhus i København. Konferencen blev afholdt i samarbejde med DIIS og Udenrigsministeriet.

Tilføj kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist på siden. De krævede felter er markeret med *