I Danmark er der uenighed om, hvor alvorligt man skal synes om den russiske sikkerhedspolitiske ageren, men sikkert er det, at den er magtdemonstrerende. Her refereres der til den store russiske militærøvelse Zapad 2017.
Læs blot artiklen fra Berlingske om hvordan opbygningen af Zapad 2017 øvelsen er sat sammen:
“Siden sin opståen har det fiktive land (Vejsjnoria, red.) imidlertid udgjort en akut trussel mod både Rusland og nabolandet Hviderusland. Vejsjnoria er nemlig styret af pro-vestlige »ekstremister«, der ønsker at erobre Hviderusland.”
“Sådan lyder det dramatiske scenarie for den ugelange militærøvelse, der i morgen under navnet »Sapad« indledes i det vestlige Rusland og Hviderusland ikke langt fra grænsen til flere NATO-lande.”

“Øvelsen giver imidlertid et sjældent indblik i Moskvas militære tænkning. En tidligere opløst kampvognsenhed, hvis formål i sovjettiden var at gennemtrænge NATOs linjer i tilfælde af krig, blev genoprettet i 2014 og deltager i øvelsen.”

Atlantsammenslutningen har netop udgivet en spændende pjece om Zapad øvelsen. I pjecen kan du læse alt om øvelsen.
Hvad er Zapad 2017?
Zapad 2017 er en strategisk militærøvelse mellem russiske og hviderussiske militærstyrker. Den forventes at finde sted den 14.-20. september 2017 i Ruslands vestlige militære distrikt, Kaliningrad enklaven og indenfor Hviderusland. Zapad-øvelser har fundet sted siden 1973 og er en joint øvelse, som vil inkludere hær, søværn, luftvåben, logistisk støtte og tropper fra indenrigsministeriet. Øvelsen giver Rusland mulighed for at afprøve nye våben og taktikker.
Planer for Zapad-øvelser bliver offentliggjort på forhånd til omverdenen, selvom der dog er uoverensstemmelser om størrelsen og omfanget på militærøvelsen. Fra russisk side informeres der om deltagelse af en styrke på 12.700 mand, hvorimod vestlige estimater lyder på en styrke på op mod 100.000 mand.