Åbent samråd om cybersikkerhed på Færøerne

Åbent samråd om cybersikkerhed på Færøerne

Færøudvalget havde fredag den 18 september indkaldt forsvarsminister, Trine Bramsen og justitsminister, Nick Hækkerup til åbent samråd angående tele- og cybersikkerheden på Færøerne.

I den forbindelse blev der spurgt ind til, hvor skillelinjen mellem færøsk erhvervspolitik og rigsfællesskabets overordnede sikkerhedspolitik skal gå. Dette spørgsmål tog udgangspunkt i den tidligere sag vedrørende Huaweis planlagte tilbud om 5G netværk på den nordatlantiske øgruppe.

Forsvarsministeren gjorde det klart, at spørgsmål om kommende 5G netværk er blevet et sikkerhedspolitisk spørgsmål, om end valget af leverandør stadig skal forstås som et intern anliggende. Derfor er der behov for ny lovgivning på området, der skal udarbejdes i samarbejde med resten af rigsfællesskabet. Forsvarsministeren forklarede, at dette allerede finder sted nu og at man forventer en ny lov klar omkring starten af næste år.

Justitsministeren bakkede op om dette og forsikrede, at den færøske hjemmestyrelov skal ses som en overenskomst. Der er dermed ingen intention om at ændre ved denne fra Danmarks side.

Udvalget noterede, at man fra Danmarks side ikke havde nævnte aktører som ”Kina” og ”Huawei” i sine forklaringer. I den forbindelse understregede forsvarsministeren, at 5G spørgsmålet ikke handler om specifikke aktører.  Derimod arbejder Danmark ud fra EU’s ”5G værktøjskasse”, hvor dét af forholde sig kritisk til udefrakommende teleudbydere er alfa omega.

Forsvarsministeren ønskede ikke at gå i dybden med de præcise procedurer. Ligeledes ønskede hun heller ikke at konkretisere den kommende fælles cyberlov, der forventes klar i det nye år.

Udvalget takkede for et godt samråd og understregede samtidig, at det var betrykkende at vide, at man fra Danmarks side ikke ønskede at udfordre hjemmestyreloven og, at man ville inddrage de færøske politikere i højere grad end før, hvad angår rigsfællesskabets overordnede sikkerhedspolitik.

GENSE HELE SAMRÅDET.

Tilføj kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist på siden. De krævede felter er markeret med *