Vores arrangement, til minde om de faldne søfolk og frihedskæmpere, viser at der stadig er grund til at markere 4. maj 1945, da vi bliv frie igen efter fem års tysk besættelse. Vi opnåede nye højder i deltagerantallet, målt på de forgående år, som vidnede om, at frederikssunderne stadig har interesse for – og respekt for historien.

Arrangementet afvikledes igen i år sammen med Frederikssund kirke, Frederikssund Marineforening, Gardeforeningen, Gardehusarforeningen, Danmarks Veteraner, Flyvevåbnets soldaterforening, Kystartilleriforeningen og De danske forsvarsbrødre.

Højtideligheden omkring 4. maj, startede kl. 18.00 ved hornminen på havnen, hvor der bl.a. var taler af landsnæstformand, seniorsergent Søren Konradsen, Danmarks Marineforening og orlogspræst Frank Bjørn Christensen som også holdt en lille andagt ”for de danske sømænd og de danske soldater”. Landssekretær, Birger Tykskov, lagde en krans og Hans Ulrich Christensen blæste ”The Last Post”.

Mange frederikssunder havde lagt vejen forbi havnen for at deltage i den årlige markering for Danmarks befrielse d. 4-maj 1945.

Kl. 19.00 holdt sognepræst, Thomas M. Rønberg, en kort tale foran Parkteatret, hvor marine- og soldaterforeninger, igen stillede med faner og flag. Her blev sunget nogle af de kendte og elskede fædrelandssange, som var knyttet til befrielse, blandt andet ”En lærke letted og tusinde fulgte”, herefter en lille forfriskning, inden vi så filmen, ”Fuglene over sundet”: En film om den danske jødeflugt i 1943.

Filmen er inspireret af virkelige begivenheder og fortæller historien om de mennesker, der trådte i karakter i de skæbnesvangre dage i starten af oktober 1943, da holocaust kom til Danmark. Her organiserede mange danske landsmænd ”flugten til Sverige”, og hermed redede deres jødiske medborgere fra døden. Det var en af de mest bemærkelsesværdige begivenheder fra besættelsestiden, og en film, om de mennesker, der satsede alt for at redde andre.

 

Tekst til forsidebilledet: Ved Parkteatret var der flag- og fane parade samt “alsang” med fædrelandssange. Sognepræst, Thomas M. Rønberg” holder en kort tale.

Billederne er taget af Kurt Terkelsen.

 

Med venlig hilsen

Frederikssund Marineforening

Kurt Terkelsen

Formand